Zoeken

Hoe laat spreken we af?

Bijgewerkt: 15 aug 2020

Fotoshoot gezin Drenthe


De tijd die je afspreekt voor een fotoshoot met je gezin doet meer dan bepalen hoe laat je klaar moet zijn om te gaan, het doet ook iets met het eindresultaat. En dat heeft alles te maken met licht. Want een foto maken is, als je het technisch bekijkt, niets anders dan het licht vangen. Natuurlijk maakt het uit op welk moment je dat precies doet, als je een mooi of grappig moment wilt vastleggen. En bepalen de plek waarop je dat doet en de lens wat je allemaal wel en niet ziet in het beeld. Maar uiteindelijk draait alles om licht, want dat maakt een foto zichtbaar.


En het licht verandert de hele dag en het hele jaar door. Van zacht naar hard, van blauw naar geel naar wit en weer terug. Met wolken als een zacht filter of juist harde schaduwen door een stralend blauwe lucht. Een foto op dezelfde plek die is genomen op een stralende dag in juli om één uur 's middags is heel anders dan een foto op dezelfde plek die is genomen op een ochtend in oktober.


Maar wat is nu een goed moment? Uiteindelijk kunnen we nooit heel exact het weer voorspellen, en kun je het dus niet precies plannen. Maar over het algemeen krijg je vroeg in de ochtend of later op de middag (voorjaar en najaar) of zelfs in de avond (einde voorjaar/zomer) het mooiste resultaat. Hoe dichter je op de zonsopgang of zonsondergang zit hoe zachter (en warmer) het licht. Hier hou ik dus ook rekening mee als we een afspraak plannen voor een fotosessie.


Ook op zoek naar spontane familiefotografie? Kijk verder op mijn site of stuur me een berichtje :)


En over mooi licht gesproken, deze foto's komen uit een sessie op een ochtend eind oktober: