top of page
Zoeken

Nachtwerk

Bijgewerkt op: 29 mrt. 2019

Twee weken geleden maakte ik bij Echte Bakker Herman Schepers in Sleen een #Dayinthebusiness fotoreportage. Nouja, niet echt een ‘day’ dus, want ik was er om 21.00 uur en vertrok om 02.00 uur. Toen had ik in de bakkerij een compleet rondje gezien, van grondstof tot vers brood. En ging uiteraard als eerste naar huis, uren voordat bakkers Herman en Stefan hun bed konden opzoeken.


En wat was het ontzettend leuk! Gezellig en gastvrij, dat sowieso al, en ook nog heel interessant. Met mijn camera observeerde ik, volgde wat er gebeurde (en leerde ondertussen ook nog het een en ander over het bakken van brood) en maakte mijn foto’s.


Vier, vijf, zes mixers staan tegelijkertijd te draaien met verschillende soorten deeg erin. Daarna gaat het in porties de kast om te rusten, waarna ze stuk voor stuk door Herman goed in het bakblik worden gelegd. Het duurt maar even of alles draait tegelijk. Als het eerste deeg in de rustkast ligt, kunnen de mixers weer opnieuw van start. En gaat het eerste deeg naar de rijskast, dan begint er nog een rondje van voren af aan. Het deeg dat gerezen is heeft soms nog wat nodig. In het knipbrood wordt letterlijk geknipt, op het tijgerbrood komt een laagje pap voor de mooie korst en bij andere broden worden de strepen stuk voor stuk met een mesje gesneden voor het brood de oven in gaat.

Ondertussen komen in de gebakkeuken alle voorbereidingen voor het gebak bij elkaar. Stefan vult taarten en gebakjes met room en andere vullingen, maakt ze af met heerlijke decoratie en verdeelt alle bestellingen over een steeds groter wordende stapel dozen. Ondertussen voorziet hij Herman nog van koffie. En ze troffen het niet toen ik er was, want het koffieapparaat was stuk. Dus ging de pan water op het vuur om toch voor de broodnodige cafeïne te zorgen. (pun intended ;-)


Wat een beroep is het toch. Ik was er op vrijdagavond en dat is de dag waarop ze ‘vroeg’ beginnen. Bakker Herman begint om 20.30 uur met de broden en Stefan gaat om 22.00 uur van start met al het gebak dat is besteld voor zaterdag. Allebei werken ze tot een uur of 05.00. Zes nachten bakken, en één nacht vrij, week in week uit en jaar na jaar. Een topprestatie!


Is een #dayinthebusiness ook iets voor jouw bedrijf? Neem dan contact met me op via het contactformulier of mijn sociale media!Commenti


bottom of page